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Q&A on the Master File (MF) System, Part I 
 
 
(Q.1) 
To whom should application form for MF registration be submitted? 
Is it possible to send it by mail? 
How much is the application fee? 

 
 
(A.1) 
Application form for MF registration shall be submitted to Master File 
Management Group, Office of Review Management, Pharmaceuticals and 
Medical Devices Agency (PMDA). 

 
 
(A.1-2) 
We also accept your application sent by mail. For more detailed information, 
please visit PMDA website in Japanese and refer to 「PMDA の業務」→「承認 

審査業務」→「承認審査業務情報」→「原薬等登録原簿について」→「１. MF 
制度について」(“Services of PMDA” → “Reviews and Related Services” → 
“Master File System” → ”Guidance on Master File System (PDF)”) 

 
 
(A.1-3) 
No registration fee is required for the application of MF registration. 

 
 
(Q.2) 
Is it mandatory to register all the drug substances in MF? 
With which division or office of PMDA can an applicant consult about MF 
registration? 

 
 
(A.2-1) 
To  register  drug  substances  in  MF  is  optional.  It  is  not  mandatory  for  a 
manufacturer to register all the drug substances in MF. 

 
 
(A.2-2) 
Please consult with Master File Management Group, Office of Review 
Management, Pharmaceuticals and Medical Devices Agency, about procedure 
on MF registration application. 
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1 This English version of the Japanese Administrative Notice is intended to be a reference material to provide 
convenience for users. In the event of inconsistency between the Japanese original and English version, the former 
shall prevail. 
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(A.2-3) 
Regarding the contents of MF registration application, please utilize “MF simple 
consultation service” provided by PMDA. 

 
 

(Q.3) 
When a foreign manufacturer applies for MF registration, which part of the 
application form should be written in Japanese? 

 
 
(A.3-1) 
As for the cover page of application form, a foreign manufacturer can write their 
company address and name in their own language. Application forms need 
to be made in duplicate.  

 
 
(A.3-2) 
All the contents of Flexible Disks (FD) application must be written in Japanese. 

 
 
(A.3-3) 
If you have any questions regarding supporting data for application, please refer 
to “Guideline on Utilization of Master File for Drug Substances, etc” Notification 
No. 0210004 issued by Evaluation & Licensing Division, Pharmaceutical and 
Food Safety Bureau, Minister of Health, Labour and Welfare (hereinafter called 
PFSB / ELD Notification No. 0210004) dated February 10, 2005. 

 
 

(Q.4) 
Is it allowed for a drug substance manufacturer who operates only refining 
process or repackaging process to register their substances in MF? 

 
 
(A.4-1) 
It is not allowed for a manufacturer who only operates refining process or 
repackaging process to register MF. Basically, Revised Pharmaceutical Affairs 
Law (PAL) requires manufacturers to describe the entire manufacturing process 
beginning with the starting materials in “Manufacturing Methods” section in MF 
application form. The purpose of MF registration is to protect manufacturers’ 
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confidential information such as know-how of manufacturing process of drug 
substances, etc. Since describing only refining process or repackaging process 
does not suit that purpose, such a manufacturer is not eligible for MF 
registration. 

 
 
(A.4-2) 
However, depending on the contents of refining process, some cases could be 
considered as an exception. So please consult us about your case with specific 
examples. 

 
 

(Q.5) 
As for drug substances, etc. listed in foreign pharmacopoeias, is it still 
required to submit the validation data of testing methods? 
As for drug substances listed in EP and USP, is it possible to quote the 
description in the pharmacopeias for the application of MF? 

 
 
(A.5-1) 
Article  2,  Paragraph  1-(4)  of  “Specifications  and  Test  Methods  of  New 
Pharmaceuticals” PFSB / ELD Notification No. 568 dated May 1, 2001, states 
that  “Testing  methods  described  in  pharmacopoeias  such  as  Japanese 
Pharmacopoeia (JP) or agreed in global harmonization are considered to be 
validated.”  In  principle,  the  testing  methods  that  are  agreed  in  global 
harmonization promoted among JP, EP, and USP are considered to be validated. 
However, the submission of validation data could be requested during review 
process, whenever it is considered to be necessary. As for the test methods 
described in foreign pharmacopoeias other than EP or USP, submission of the 
validation data is basically needed. 

 
 
(A.5-2) 
Even for the drug substances, etc. listed in EP or USP, drug manufacturers need 
to register their own manufacturing process, method of quality control, 
specifications and test methods, etc. which they actually apply for MF. 

 
 

(Q.6) 
Is it allowed for an applicant to register drug substances which were 
already approved as preparations and sold as pharmaceutical product 
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materials? 
What is the definition of pharmaceutical product materials? 

 
 
(A.6-1) 
According to PFSB / ELD Notification No.0210004, pharmaceutical product 
materials (materials of pharmaceutical products with special dosage form, etc.) 
are listed as items for MF registration. But for the moment, if they were already 
approved as preparations, please refrain from MF registration. However, if they 
are mainly used as pharmaceutical product materials, in some cases, they could 
be registered in MF. As needed, please consult us about your case with specific 
examples. 

 
 
(A.6-2) 
“Pharmaceutical product materials (materials of pharmaceutical products with 
special dosage form, etc.)” are, for example, “pharmaceuticals that are mainly 
provided for the manufacturing of preparations and have a special dosage form 
with an additional pharmaceutical function such as extended release.” As an 
illustration, some capsules which are manufactured by methods with certain 
technical know-how and mostly used as materials of preparations can be 
registered in MF. 

 
 

(Q.7) 
Is it possible to register drug substances that are used both for ethical and 
OTC drugs in MF? 

 
 
(A.7-1) 
Yes, it is possible to register those kinds of drug substances in MF, if applicants 
wish to. 

 
 
(A.7-2) 
However, as stated in PFSB / ELD Notification No. 0210004, MF registration 
numbers can be quoted only in approval applications for ethical drugs and OTC 
drugs containing new active ingredients. Please refrain from quoting MF 
numbers for other types of products application. 
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(Q.8) 
According to “Guidance on Application for MF Registration before 
Implementation of the Revised Pharmaceutical Affairs Law” PFSB / ELD 
Notification No. 0310002 dated March 10, 2005, the items registered 
provisionally before the revision of the Pharmaceutical Affairs Law 
(hereinafter called “Provisional MF registration”) are required to be 
replaced in order to comply with the Revised Pharmaceutical Affairs Law 
by submitting “Application for changes in MF” by March 31, 2010. When 
is the best timing to submit that form? 

 
 
(A.8) 
When you apply for the official MF registration after “Provisional MF registration” 
is completed, you need to submit an “Application for changes in MF” with 
required documents in order to comply with the Revised Pharmaceutical Affairs 
Law. In principle, you are expected to complete this procedure by March 31, 
2010. However, to avoid congestion right before the deadline, most 
recommended timing shall be when you have chance to renew your business 
license or to submit “Partial change approval application” for preparations 
approved by quoting MF number. 

 
 

(Q.9) 
When you apply for marketing approval application of pharmaceuticals 
manufactured from drug substances registered in MF, “Data equivalent to 
module 2 of CTD” is required to submit. Does it mean Quality Overall 
Summary? 
When should the document be submitted? 

 
 
(A.9-1) 
When marketing approval application is made, the applicants who have MF 
registration certificate need to submit quality overall summary data which proves 
how the quality of the drug substance is guaranteed (including consideration on 
its efficacy and safety as needed). This document is called “Data equivalent to 
module 2 of CTD.” 

 
 
(A.9-2) 
Although submission of “Data equivalent to module 2 in CTD“ is not required at 
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the time of MF registration application, when PMDA conducts scientific review 
for marketing approval of preparations, the items registered in MF are reviewed 
as well. Therefore, it is advisable to submit the data at the same timing of 
applying for marketing approval. Regarding the timing of submission, please 
follow the PMDA reviewer’s instruction. 

 
 

(Q.10) 
If the manufacturing methods and specifications of a drug substance are 
different by company to which the drug substance is sold, is it necessary 
to register each of them in MF separately? 

 
 
(A.10-1) 
Basically, it is needed to register all the different manufacturing methods or 
specifications, etc. of a drug substance separately. This means drug substances 
that have different manufacturing principles (for example, each manufacturing 
method has various basic chemical reactions.) need to be registered in MF 
separately. 

 
 
(A.10-2) 
However, since the handling may differ on each case, please consult PMDA 
about your specific cases as necessary. 

 
 

(Q.11) 
Is it allowed to add or delete the listed preparations which are 
manufactured from the drug substance to or from the contents of the 
“Provisional MF registration”? What is the procedure in this case? 

 
 
(A.11) 
As for the Appendix 3 of PFSB / ELD Notification No. 0310002 dated March 10, 
2005, if you have an addition or deletion in the description, please submit the 
revised version of the “Provisional MF registration” on FD form with a written 
statement of change. 

 
 

(Q.12) 
Is it allowed to apply for “Provisional MF registration” when registering a 
drug substance approved  in  and  after April  2005,  under the  previous 
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Pharmaceutical Affairs Law? 
Does “data equivalent to Module 3 in CTD” need to be submitted as 
supporting data for MF registration? 

 
 
(A.12-1) 
No, “Provisional MF registration” for the drug substances approved on and after 
April 1, 2005 is not acceptable. Target of “Provisional MF registration” is only the 
drug substances used for the preparations approved by March 31, 2005 and 
application form for “Provisional MF registration” should be submitted by that 
date to the Division director of Evaluation and Licensing Division of 
Pharmaceutical and Food Safety Bureau, MHLW. Regarding drug substances 
used for the preparations approved on and after April 1, 2005, “New application 
of MF registration” needs to be submitted. 

 
 
(A.12-2) 
When you file “New application of MF registration”, please make sure the 
registration items comply with the Revised Pharmaceutical Affairs Law. Also 
please attach the supporting data (Module 3 in CTD, etc.) to the application form 
without fail. 

 
 

(Q.13) 
Do manufacturers of drug substances need to register all the items on the 
application form? Is it allowed for them to choose the registration items? 

 
 
(A.13) 
The applicants do not necessarily need to fill in all the items on MF application 
form, but the items needed for more efficient marketing approval review should 
be registered. For example, information on manufacturing methods, 
specifications and test methods should basically be registered, since they are 
indispensable to guarantee the quality of preparations. 

 
 

(Q.14) 
Who can I inquire about the usage of Flexible Disk application software for 
MF registration? 
How can I put the information of “Deemed Accredited Foreign 
Manufacturers*” on the Flexible Disk application form? 
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*A foreign manufacturer of the drug or medical device, etc. whose marketing approval holder 

has an effective importing license granted under the previous Pharmaceutical Affairs Law as 

of April 1, 2005, is deemed to be temporarily accredited under the Revised Pharmaceutical 

Law by the end of its laws effective period. The manufacturer satisfying the above condition is 

referred to as a “Deemed Accredited Foreign Manufacturer”. 
 
 
(A.14-1) 
For inquiries about the usage of Flexible Disk application software for MF 
registration, please fax us at +81-3-3506-9442. We only accept your written 
questions with your specific cases sent by fax. 

 
 
(A.14-2) 
Regarding information on “Deemed Accredited Foreign Manufacturers”, please 
enter the following tentative information. For further information, please refer to 
“Q&A on Electronic Application Software for Drug Approval (Issued by MHLW)”. 

 
 

In  the  case  of  Deemed  Accredited  Foreign  Manufacturers  importing/ 
exporting drugs to Japan: 

 
 

[License No. or Deemed Accreditation No.] :AG99999999 
[License Date or Deemed Accreditation Date]:*2170401 (April 1, 2005) 

 
 
 

* 2 17 0401 
 
 

Japanese imperial era-based year numbering 
2005→Heisei 17 (ref. 2000→Heisei 12) 

 

Japanese imperial era name 
1: Showa 2: Heisei 

 
 
 

(Q.15) 
Is it allowed for a marketing authorization holder to register a drug 
substance in MF, if they obtain the detailed manufacturing information of a 
drug substance from its manufacturer? 
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(A.15-1) 
Purpose of MF system is to provide detailed manufacturing information on drug 
substances to be used in the review process, while protecting manufacturers’ 
intellectual property. Therefore, MF registration shall be made by manufacturers 
who wish to keep their manufacturing know-how confidential. 

 
 
(A.15-2) 
If a marketing authorization holder has already obtained detailed manufacturing 
information on a drug substance, they can supply that information when they 
apply for marketing approval and there is no need to register it in MF. 

 
 

(Q.16) 
As for “TSE data” based on “TSE data number”, if manufacturers change 
the raw materials from bovine-derived materials to non-bovine-derived 
(such as plant-derived or herbs) materials, what procedure should they 
take for MF registration and approval certificate? 

 
 
(A.16-1) 
In this case, the manufacturers need to apply “New MF registration.” 

 
 
(A.16-2) 
As for marketing authorization used by these raw materials, if manufacturers 
only change country of origin of bovine they need to submit “Application of minor 
change notification”. However, if they change the raw materials from bovine-
derived to plant-derived, submission of “Partial change approval application” 
is basically required. 

 
 

(Q.17) 
Is it allowed that a foreign manufacturer of a drug substance directly 
applies for MF registration without appointing any in-country caretaker in 
Japan? 

 
 
(A.17) 
No, it is not allowed. When a foreign manufacturer applies for MF registration in 
Japan, it is essential to appoint an in-country caretaker in Japan. In any case, a 
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foreign manufacturer needs to appoint an in-country caretaker first, then 
proceed to register the drug substance in MF. 

 
 

(Q.18) 
When a manufacturer applies for MF registration of a drug substance 
which is already listed in pharmacopoeia, is it still required to submit the 
detailed information of the manufacturing method? 

 
 
(A.18) 
As specified in “Guideline for Descriptions on Application Forms for Marketing 
Approval of Drugs, etc. under the Revised Pharmaceutical Affairs Law” 
PFSB/ELD Notification No. 0210001 dated February 10, 2005, even when your 
drug substance is listed in pharmacopoeia, it is still required to submit the 
information of the manufacturing method when you apply for “New MF 
registration.” 

 
 

(Q.19) 
When submitting “Application for change in registered master file”, does 
the applicant also need to apply “Partial change approval application” for 
approved pharmaceuticals manufactured from the drug substance 
registered in MF? 

 
 
(A.19-1) 
When the change to the registered item in MF is not minor, “Application for 
change in registered master file” is required. At the same time, submission of 
“Partial change approval application form” to the approved preparations which 
are manufactured from the drug substance registered in MF is also needed. 
Therefore, the MF registrant needs to discuss or contact carefully with the 
marketing authorization holders in advance if any change is made to the drug 
substance. In addition, the information on “Partial change approval application” 
to the preparations approved by quoting the MF number should be noted in the 
remarks column of the “Application for change in registered master file” form. 

 
 
(A.19-2) 
In Article 5, Paragraph 3, Item 7 of PFSB / ELD Notification No.0210004, it is 
noted that “Application for change in registered master file” shall be reviewed 



11  

 
 

only after the submission of “Partial change approval application” for all the 
preparations approved with the MF number is completed. Therefore, it is 
desirable to submit “Application for change in registered master file” and “Partial 
change approval application“ at the same timing, right after the change is made 
to the drug substance. 

 
 

(Q.20) 
Can we assume that the completion of MF registration means that the drug 
substance acquired some sort of approval? 

 
 
(A.20) 
No, purpose of MF registration is to protect manufacturers’ intellectual property, 
etc. Therefore we only check if the application form and the supporting materials 
are sufficiently prepared to meet the requirements or not. It shall not be 
assumed that the validity and assurance of the drug substance’s quality and 
adequacy are officially approved by MF registration. 
When marketing approval application of pharmaceuticals is submitted, the 
contents registered in MF shall be reviewed through checking the usage, dosage 
form, and the characteristics of the pharmaceutical products made from the drug 
substance. If inadequate contents in MF are detected, it is required to be 
corrected. At that point, you can eventually consider the contents of MF 
registration as a part of the drug approval. 
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