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Provisional Translation (as of April 2023)* 

Administrative Notice 

March 31, 2022 

 

To: Division of Pharmaceutical Affairs, 

Prefectural Health Department (Bureau) 

 

 

From: Pharmaceutical Evaluation Division, Medical Device 

Evaluation Division and the Safety Division, 

Pharmaceutical Safety and Environmental Health 

Bureau, Ministry of Health, Labour and Welfare 

 

Questions and answers (Q&A) on Drug-agnostic Companion Diagnostics 

 

"Notification on Handling of In Vitro Diagnostics and Medical Device Products for use of 

Drug-agnostic Companion Diagnostics" (Notification No. 0331-1 dated March 31, 2022, 

jointly issued by the Director of the Pharmaceutical Evaluation Division, the Director of 

Medical Device Evaluation Division and the Director of Safety Division, Pharmaceutical 

Safety and Environmental Health Bureau) has been issued, whereas “Questions and 

answers (Q&A) on Drug-agnostic Companion Diagnostics” has been compiled as 

attached about Q&A on handling of them. Please notify related industries under the 

jurisdiction of this administrative notice. 

  

 

* This English version of the Japanese Notification is provided for reference purposes only. 

In the event of any inconsistency between the Japanese original and the English translation, 

the former shall prevail. 
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(Attachment) 

 

Questions and answers (Q&A) on Drug-agnostic Companion Diagnostics 

 

1. Scope of the notification 

Q1: Are CDx for diseases other than malignant tumors and CDx for detection of 

biomarkers (hereinafter referred to as "BM") such as circulating tumor DNA (ctDNA) 

in plasma samples included in the scope of the notification? 

A1: Yes. 

 

Q2: IVD products A, B and C are immunostaining kits for the same BM of the same 

cancer type, and each is approved as a CDx to be used as aid in identifying the eligible 

patients for treatment with a different corresponding drug. The analytical equivalence 

A and B have been confirmed, but C does not show equivalence to A and B. In this 

case, is it possible to designate only A and B to drug-agnostic CDx? 

A2: In such a case, A and B are designated to drug-agnostic CDx because they meet all 

requirements of jointly issued notification 1. The product C is not designated to drug-

agnostic CDx because it does not meet the requirements of the jointly issued notification 

1. (3). 

 

Q3: If a new therapeutic product is developed for the same specimen type and BM as 

drug-agnostic CDx but for a new cancer type, is an application for approval of new CDx 

necessary? 

A3: When developing a new therapeutic product for a cancer type that is not included 

in the intended use of drug-agnostic CDx, it is necessary to develop new CDx and apply 

for approval. When adding a new cancer type to the specimen types and BMs that have 

already been approved as drug-agnostic CDx, submit an application for partial change 

approval of the intended use to add that to be used as aid in identifying the eligible 

patients for treatment with the corresponding therapeutic product for a new cancer type 

listed to that already approved as drug-agnostic CDx. 

 

 

2. Procedures for changing conventional CDx to drug-agnostic CDx 

Q4: Is it acceptable for a CDx product (including a follow-on product) that has been 

determined to be designated as drug-agnostic CDx not to submit an application for 

partial change approval and keep the intended use unchanged as before, if the 
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marketing authorization holder (hereinafter referred to as "MAH") desires? 

A4: It is possible for an MAH to keep the intended use as conventional CDx as before for 

business reasons etc. However it should be noted that a CDx product which keeps the 

same intended use as before (hereinafter referred to as "non-compliant CDx") is subject 

to the following (1) and (2).  

(1) Approved drug-agnostic CDx products can be used as aid identifying the eligible 

patients for treatment with the drug, which is indicated as corresponding drugs to 

identify the eligible patients in the intended use of the non-compliant CDx. 

(2) When submitting new application data for a follow-on product to drug-agnostic CDx, 

it is acceptable to treat the non-compliant CDx as a predicate of drug-agnostic CDx and 

use it as a reference in equivalence studies. 

Note that CDx that are determined not to be designated as drug-agnostic CDx and 

corresponding therapeutic products developed using such CDx are not subject to (1) and 

(2) above. 

 

3. Approval application of therapeutic products relevant to CDx 

Q5: For an approved therapeutic product using corresponding CDx to identify the 

eligible patient, is any regulatory application for approval required when 

corresponding CDx is designated as drug-agnostic CDx? Is it necessary to revise the 

precautions in the package inserts etc.? 

A5: No regulatory application for approval is required. The judgement of necessity for 

the revision of the precautions in the package inserts etc. and its detail would be 

announced in the administrative notice to each MAH for requesting for partial change 

approval of intended use to that of drug-agnostic CDx. 

 

Q6: According to the jointly issued notification, if it can be adequately explained that 

approved drug-agnostic CDx can be used to identify the eligible patients of a new 

therapeutic product, an application for partial change approval of drug-agnostic CDx 

is not required in association with submission of the application of the new 

therapeutic product. For which part should such an explanation be included in the 

application dossier? 

A6: It should be included in CTD 2.5 and/or 2.7 of submission dossier for application of 

the drug. 

 


