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Provisional Translation (as of March 16, 2009) ∗ 
 
 

Administrative Notice 
June 23, 2006 

 
To: Pharmaceutical Affairs Divisions,  

Health Departments (Bureaus),  
Prefectural Governments 

 
From: Office of Medical Device Evaluation,  

Evaluation and Licensing Division,  
Pharmaceutical and Food Safety Bureau,  
Ministry of Health, Labour and Welfare  

 
Re: Q&A for the Handling of Clinical Trial Results on Medical Devices Obtained in 

Foreign Countries 
 
The handling of clinical trial results on medical devices obtained in foreign countries is 
specified in PFSB/ELD/OMDE (Yakushokuki) Notification No.0331006 by the Director of 
Office of Medical Devices Evaluation, Evaluation and Licensing Division, Pharmaceutical and 
Food Safety Bureau, Ministry of Health, Labour and Welfare, dated March 31, 2006. The 
attached Q&A has been prepared for the same notification. You are requested to notify relevant 
business parties and organizations under your jurisdiction of the information below. 
 
Please note that copies of this administrative notice will be sent to the Chief Executive of the 
Pharmaceuticals and Medical Devices Agency; the Chairperson of the Japan Federation of 
Medical Devices Associations; the Chairperson of the Medical Devices and Diagnostics 
Subcommittee, the American Chamber of Commerce in Japan; the Chairperson of the Medical 
Equipment Committee, the European Business Council in Japan; and the Chairperson of the 
Association of Registered Certification Bodies Under the Pharmaceutical Affairs Law.  

                                                 
∗ This English version of the Japanese Notification is provided for reference purposes only. In the 
event of any inconsistency between the Japanese original and the English translation, the Japanese 
text shall prevail. 
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(Attachment) 
 
(General) 
 
Q1. The notification states that approval application documents for clinical trials that are 

applied to the transitional measures stipulated in Articles 2 and 3 of the Supplementary 
Provisions of GCP for Medical Devices are those collected or prepared on and before 
April 1, 2005. What are the specific conditions for handling such clinical trials? 

A1. Such clinical trials are handled according to the Notification by the Director-General of 
the Pharmaceutical and Food Safety Bureau, regarding GCP for Medical Devices (PFSB 
(Yakushoku) Notification No.0720003, dated July 20, 2005).  (II. Application Timing of 
Ministerial Ordinance for GCP, 1. Collection and Preparation Standards for Approval  
Application Documents) 

 
(Eligible countries and regions) 
 
Q2. When the standards such as GCP for medical devices, as defined in the laws and 

ordinances related to pharmaceutical affairs in the country or region where the clinical 
trial was conducted, differ from Japan’s GCP for Medical Devices, or even when no 
standards such as GCP for medical devices are stipulated in the laws and ordinances, 
would the clinical trial conducted according to Japan’s GCP for Medical Devices be 
acceptable?   

A2. It is acceptable if you provide technical documents showing that the clinical trial was 
conducted according to Japan's GCP for Medical Devices and those technical documents 
are considered appropriate.   

 
Q3. Is it acceptable that a clinical trial is conducted according to standards that differ from 

Japan's GCP for Medical Devices if comparison is made on the differences between the 
standards and Japan’s GCP for Medical Devices, and it is verified that the differences do 
not affect the reliability of the clinical trial?   

A3. It would be acceptable if you attach technical documents showing that the differences do 
not affect the reliability of the clinical trial, and those technical documents are appropriate. 

 
(Points to consider when using the clinical trial data generated in foreign countries) 
 
Q4. (2)-⑥ states, “Attach technical documents on the quality of the medical device used for 

the clinical trial.”  Can you be more specific on what technical documents are necessary? 
A4. They should be data and technical documents that support the information on quality 

provided in the investigator’s brochure. 
 
(Essential documents for the conduct of a clinical trial) 
 
Q5. The notification states, “Documents that are equivalent to or more stringent than the 

essential documents for GCP for Medical Devices should be prepared.” Even when 
documents that are equivalent to the documents as stipulated in the “Essential documents 
for the GCP for Medical Devices” are not available in the country or region where the 
clinical study was conducted, would the clinical trial be acceptable if the ethics and 
reliability can be ensured by providing substitute documents of equivalent or the same 
contents?   
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A5. If it is judged that the ethics and reliability can be ensured by providing substitute 
technical documents etc., and the technical documents are attached in an appropriate 
manner, it is acceptable.   

 
(Clinical study report) 
 
Q6. Should the “sponsor responsible for the clinical trial” be the person who has signed the 

clinical trial contract? 
A6. He/she should be the responsible person in the organization as a clinical trial sponsor in 

the country or region where the clinical trial was conducted.  Even if he/she is not the 
person who has signed the contract, it is acceptable if it is evident that the person is the 
responsible person. 

 
Q7. Should the signature on the clinical study report (CSR) be the original? 
A7. Electronic signature would be acceptable, as stipulated in “Use of Electromagnetic 

Recording and Electronic Signature in Applications, etc., for Approval or License for 
Drugs” (PFSB (Yakushoku) Notification No.0401022 by the Director-General of 
Pharmaceutical and Food Safety Bureau, dated April 1, 2005).   

 
(Miscellaneous) 
 
Q8. In 2-(1)-② “Individuals involved in clinical trial,” if the person in charge is unavailable 

due to retirement or transfer, can another person act in his or her place? 
A8. It is acceptable if the other individual has taken over the duties from the predecessor 

appropriately and is able to provide the necessary cooperation. 


